19 Apr 2021
april 19, 2021

Antropocentrizem po slovensko

0 Comment

Vabilo na javno spletno razpravo Centra za politično teorijo FDV

»ANTROPOCENTRIZEM PO SLOVENSKO«

v četrtek, 22. aprila 2021, ob 18h na povezavi:

https://uni-lj-si.zoom.us/j/98874887844

V Državnem zboru RS je v obravnavi novela Zakona o zaščiti živali iz leta 2007. Predlog sprememb je vložila tako opozicija kot tudi vlada. Državni svet je opozicijski predlog že zavrnil. Zakon o zaščiti živali ni bil celovito posodobljen že od leta 2013. V vmesnem obdobju sta bila leta 2018 in leta 2020 vložena dva predloga sprememb ZZŽ, ki se zaradi političnih premen nista prebila skozi postopek obravnave. Šele leta 2020 so bili novelirani le členi ZZŽ o poskusih na živalih, k čemur je evropska Direktiva Sveta 2010/63/EU o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene, zavezala Slovenijo že leta 2010.

Dobrobit živali zelo težko pride na parlamentarno agendo, ljudje imajo zmeraj prednost. Medtem ko prosvetljene države v ustavah ščitijo naravo kot politični subjekt, medtem ko je na Nizozemskem Stranka za živali na zadnjih volitvah dobila pet poslanskih mandatov in na Norveškem razpravljajo o popolni prepovedi poskusov na živalih, je slovenska politika lani zmogla le formalistični popravek stvarnopravnega zakonika, po katerem živali niso več stvari, ampak čuteča bitja, in ki za zdaj nima stvarnih posledic. Aktualna pandemija je izostrila usodno soodvisnost živih vrst, naša družba pa zdaj še bolj postavlja človeka pred vse ostalo. Zakaj je temu tako?
Center za politično teorijo Fakultete za družbene vede v Ljubljani v četrtek, 22. aprila 2021, ob 18h organizira spletno okroglo mizo »Antropocentrizem po slovensko«.
V javni razpravi bomo osvetlili zgodovinsko ozadje odnosa naše družbe do živali, antropocentričnost sodobne slovenske družbe ter vlogo antropocentrizma v kapitalistični ekonomiji. Ob teoretskih izhodiščih bomo razpravljali tudi o konkretnih vsebinah novele ZZŽ, kot so javna skrb za zapuščene živali, omejevanje svobode gibanja živali, znanstveni poskusi na živalih itd.

V razpravi bodo sodelovali:
izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik z Univerze na Primorskem, filozof in avtor knjige Etika živali: o čezvrstni gostoljubnosti
Jadranka Juras, umetnica, TV komentatorka in aktivistka za dobrobit živali
red. prof. dr. Cirila Toplak, politologinja in članica Etične komisije Vlade RS za poskuse na živalih
Razpravo bo moderirala Sara Rožman Atelšek, predsednica Študentskega politološkega društva Polituss

VABLJENI!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja