06 Dec 2019
december 6, 2019

Bogovič priredil dejstva za Odbor EP

0 Comment

5.12.2019 je v Evropskem parlamentu (EP) potekala skupna javna obravnava o prevrednotenju populacije volkov v EU. Namen obravnave je bil preučitev možnih sprememb trenutnega upravljanja populacije volkov v Evropi ter boljše razumevanje statusa volkov. Na obravnavi so sodelovali tudi slovenski člani Odbora za kmetijstvo in podeželje, med njimi tudi Franc Bogovič, podpredsednik SLS.

Volkovi so dolga desetletja v Evropi veljali za močno ogroženo vrsto, pri nas so za nekaj časa izginili. Zaradi mednarodne zaščite in večje javne ozaveščenosti populacija volka počasi okreva na številnih območjih celine.

V Sloveniji kmetje zahtevajo odstranitev vseh volkov iz svojega okolja. Za od volka uplenjeno rejno žival dobijo rejci višjo odškodnino, kot če bi jo prodali na trgu. Rejci se ne poslužujejo subvencioniranih ukrepov za zaščito rejnih živali pred napadi volkov, kar opravičujejo z vprašanjem, če želimo, da je cela Slovenija ograjena. A bodeča žica na meji prav tako preprečuje migracije živali, ne samo ljudi. Ministrstvo za kmetijstvo je že namenilo 20 milijonov za podporo rejcem, ki redijo travojede živali.

Medved in volk nista plenilca človeka. Medved napade človeka v primerih obrambe svojih mladičev ali ko se mu človek preveč približa in prekorači njegovo kritično tolerančno razdaljo. Medvedke z mladiči so bile v zadnjih 100 letih krive za največ tri smrtne žrtve med ljudmi. Napada volka na človeka v zadnjih desetletjih, odkar ne razhaja steklina, pa ne pomnimo nikjer v Evropi.

V letu 2018 so lovci odstrelili 74.119 divjadi. Populacija velikih zveri pa je štela okoli 845 osebkov (volkovi, medvedi brez mladičev in risi). Lovci medvede redno krmijo na mrhoviščih in ostalih krmiščih, ki so preblizu naselij. Medved je zaželena trofeja, medvedje meso sodi v vrh gastronomske ponudbe, posebna specialiteta so medvedje šape, medvedji in volčji kožuh prodajo, ne pozabimo omeniti kako dobičkonosen je lovski turizem.

Gospod Bogovič pred Odborom pove marsikaj zavajajočega, škandaloznega. Urbani ekologi, ki delamo odpor smo krivi, da se populaciji medveda in volka vsako leto povečata za 1/3. Medvedov je, pravi, 1.300 in lovci spremljajo otroke v vrtec, ker se bojijo volka. Volkovi najprej pojedo vso jelenjad in srnjad, nato gredo na travnike na govedorejce, poroča slovenski član Odbora za kmetijstvo in podeželje.

Opozorilo: Za ogled posnetka je treba imeti močne živce.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja