• Zloraba živali
    Zloraba živali

    Društvo za dobrobit živali AniMa-Animals Matter

Potrebno je upoštevati, da prijave pišete uradnim institucijam in zato obstajajo določena pravila. Kot prvo je treba upoštevati, da pri prijavah ne pišemo čustvenih izlivov, kajti sočutje in žalostne zgodbe pristojnih na institucijah ne zanimajo. Kako začnemo?

1. Napišemo datum prijave in svoje podatke v kolikor želimo. Če je želja, da ostanemo anonimni, prosimo, da upoštevajo Zakon o varovanju osebnih podatkov. Prav tako napišemo, da prilagamo fotografije, ki domnevno dokazujejo mučenje živali.

2. Veterinarsko inšpekcijo prosimo, da v skladu z 2.odstavkom 42.člena ZZZiv preuči opisan primer in da preveri domnevne kršitve v skladu z zakonodajo in ukrepa.

3. Opišemo primer. V tej točki navedemo skrbnika, zoper katerega podajamo prijavo, če seveda poznamo podatke. Prav tako napišemo točno lokacijo, kjer gre za domnevno mučenje živali, saj ima tako veterinarska inšpekcija možnost hitrejšega ukrepanja. Od začetka do konca opišemo mučenje živali. To pomeni, zakaj menimo, da gre za mučenje živali. Napišemo vse podrobnosti, saj tako obstaja večja možnost, da bodo zoper skrbnika podane sankcije.

4. V tej točki napišemo kateri členi so kršeni. Vsekakor je treba navesti, da gre za kršenje 4.člena Pravilnika o zaščiti hišnih živali. Na tem linku najdete vse podrobnosti Pravilnika o zaščiti hišnih živali: https://www.uradni-list.si/1/content?id=93040

5. Prav tako napišemo kateri členi Zakona o zaščiti živali so kršeni. Npr. Če pes ni čipiran, je treba upoštevati 6.člen Zakona o zaščiti živali. Link, ki vam bo podal vse podrobnosti o Zakonu o zaščiti živali je naslednji: https://www.uradni-list.si/1/content?id=113070

6. Veterinarsko inšpekcijo prosite, da naj preverijo izvajanje vseh navedenih določb Pravilnika o zaščiti hišnih živali oziroma ustreznih določb Zakona o zaščiti živali.

7. V kolikor želite pridobiti informacije o zaključenem postopku in ugotovitvah ter ukrepih veterinarske inšpekcije zoper skrbnika, ki ste ga prijavili, obvezno navedite 24.člen Zakona o inšpekcijskem nadzoru. Ta člen namreč omogoča, da imate pravico izvedeti kakšni so bili ukrepi v primeru vaše prijave.

8. Napišite vaš elektronski naslov, da vas veterinarska inšpekcija lahko obvesti o postopku prijave in o končnih ugotovitvah in ukrepih.

9. Zahvalite se veterinarski inšpekciji za njihov trud in pripravljenost pomagati.
10. Vaš podpis. Ker gre za uraden dokument se morate podpisati, da bo vaša prijava upoštevana. V kolikor želite biti anonimni, kar ste napisali pod točko 1, bosta vaše ime in priimek le na vpogled veterinarski inšpekciji in nikomur drugemu. Vsak strah je odveč, kajti skrbnik zoper katerega ste podali prijavo ne more zahtevati kdo je podal prijavo.
11. Na tem linku imate posredovane vse elektronske naslove veterinarskih inšpekcij po krajih, kamor pošljete svojo prijavo.
http://www.uvhvvr.gov.si/…/o_uvhv…/kontakti_obmocnih_uradov/

Avtor članka Zavod Pit

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja