Ker smo društva pogosto tarča očitkov, nerazumevanja in kritik, pa tudi pohval, seveda, tudi naše društvo AniMa-Animals Matter ni izjema. Odločili smo se, da se v nizu prispevkov dotaknemo stališč, ki jih kot društvo zavzemamo ter razlogov za ta stališča. Poskušali jih bomo razložiti, in objasniti, zakaj smo jih oblikovali tako kot smo jih. Želimo, da dobite celostno sliko o tem, kaj mi, kot društvo dejansko počnemo in zakaj počnemo to kar počnemo.

Prijazno vabljeni k branju.

___________________________________________________


I. »NAŠ PES LAJA SLOVENSKO, PA VAŠ?«

Na slovenski živalovarstveni sceni se, kot vemo, konstantno pojavljajo kritike glede posvajajnja psov s tujine. Bodisi, da so zaradi teh psov polna zavetišča, da so dolžni prostovoljci v tujini sami poskrbeti za svoje pse, nekaterih sicer ne moti, če se tem psom pomaga pri sterilizaciji in kastraciji, dokler se jih ne »uvaža« v Slovenijo in še in še, v bistvu ni konca. Tudi naše društvo je deležno raznih »prijaznih« nasvetov in kritik. Seveda smo navajeni, da vseh ljudi ni mogoče zadovoljiti, pa vendar.

Naše društvo omogoča in podpira posvajanje iz tujine.

Zakaj?

Na kratko: naučili smo se razumeti lajež tujih psov. V bistvu ni težko. Ko prideš v stik s tujim psom, ugotoviš, da lajajo natanko tako kot tvoj ljubljenček z domačega kavča. Naše stališče je stvar etike. In, ne, ni zato več psov po zavetiščih, prav tako se ne daje potuha tujim prostovoljcem, a o tem naslednjič.

Čeprav naše društvo podpira posvajanje iz tujine, to še ne pomeni, da podpira tako imenovano »švercanje« in prav tako NE podpira društev in posameznikov, ki to počnejo. Pse dobite z vsemi potrebnimi dokumenti, po preteku karantene, cepljene, čipirane, veterinarsko pregledane, zdravljene, sterilizirane ali kastrirane. Psa predamo z vsemi informacijami o psu, ki jih od preverjenih prostovoljcev iz tujine dobimo.
Domovi so preverjeni z obiskom in z veliko večino posvojiteljev ostanemo v stiku, brez da bi jih bilo treba vsake toliko »dregniti«, veliko se jih, kasneje, tudi včlani v društvo. Če se pojavi težava, smo pripravljeni nuditi pomoč.
Torej se trudimo, da vsem psom iz tujine, kakor tudi po naše lajajočim, mjavkajočim ter ostalim, ponudimo največ kar lahko. Topel dom in nekoga, ki jih bo imel rad ter bo zanje poskrbel, kot si živo bitje zasluži.

V našem društvu je del članov, ki želijo delati in delajo s tujino in del članov, ki se ukvarjajo s problematiko pri nas. Obstajajo nam podobna društva in posamezniki. Obstajajo tudi društva in posamezniki, ki delajo samo s tujino in taki, ki delajo izključno na področju naše Kokoške.

Prav je tako.

Vse tiste, ki resnično delajo v dobro živali, mi pozdravljamo. Vendar obstajajo tudi posamezniki in društva, ki ne preverjajo domov osebno, pač pa telefonsko, ali niti to ne. Dajo psa prvemu, ki pride mimo, ni važno v kakšen dom, samo da lahko naredijo še eno kljukico. Če in ko se pojavijo težave, se vam niti ne javijo več, ko jih želite priklicati. Tudi naše društvo, kot verjetno še kakšno, rešuje pse takšnih rešiteljev kasneje, bodisi z verig, zanemarjenih boksov ali še kaj hujšega.

Naše društvo društva in posameznike ločuje po tem, ali živali dejansko rešujejo ali ne, definitivno pa ne po tem ali rešujejo pse iz tujine ali pri nas.

Naslednjič bomo ugotavljali, ali so res tuji psi krivi za polna zavetišča v Sloveniji.

Fotografija: vir spletna fotografija

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja