14 Dec 2016
december 14, 2016

Ne mečimo petard!

0 Comment

Bližajo se dnevi, ko bo dovoljena uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev.

Mesec december je za večino ljudi mesec veselja, čarobnih trenutkov, druženja.
Žal pa za naše hišne živali, pa tudi za prostoživeče živali, ti dnevi niso tako čarobni in pravljični. Živali so ob pokanju izpostavljene velikemu stresu, nemalokrat pride tudi do poškodb ali celo pogina.

Številni izmed nas se bodo v dneh, ko bo dovoljenja uporaba pirotehničnih sredstev, ukvarjali s tem, kako pomagati svoji živalici, da ji pokanje povzroča čim manj stresa.

Kaj storiti, ko bo pred vašim stanovanjem ali hišo »vojno stanje«?

Predvsem pustite svojega ljubljenčka pri miru, samo tako mu boste sporočili, da ni nič hudega, če zunaj poka.
Vsem lastnikom, ki imajo pse zunaj, polagamo na dušo naj jih vsaj v teh dneh spustijo v hišo, garažo, skratka v prostor, kjer bodo na varnem. Saj se velikokrat zgodi, da kužki v paniki preskočijo tudi ograjo in pobegnejo.

Prav tako opozarjamo naj imajo dovolj zategnjene ovratnice ali oprsnice, ko jih peljete na sprehod, da se ne bodo mogli v paniki izmuzniti in zbežati.

Kadar pa je strah pri živali resnično premočan, svetujemo, da se oglasite pri svojem veterinarju, ki bo živalici predpisal pomirjevala, nikar pa mu pomirjeval ne dajajte brez predhodnega posvetovanja.

Nenazadnje prosimo tudi pristojne službe (policijo, inšpektorje), da dosledno kontrolirajo izvajanje predpisov v zvezi z uporabi pirotehničnih sredstev, da skladno z 2. Členom Zakona o zaščiti živali, le te zavarujejo pred hrupom, stresom, poškodbami.

»2.člen
Zaščita živali po tem zakonu je dolžnost vseh pravnih in fizičnih oseb, ki so v kakršnemkoli odnosu do živali, zlasti pa skrbnikov živali; lokalnih skupnosti in države; veterinarskih, živinorejskih, znanstveno-raziskovalnih in pedagoških zavodov; lovskih, kinoloških in drugih organizacij, ki združujejo rejce živali; društev proti mučenju živali in drugih društev, ki so se ustanovila za uveljavljanje in izvajanje deklaracije o pravicah in zaščiti živali.«

NE MEČIMO PETARD! ŽIVALI NAM BODO HVALEŽNE!

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja