Potek posvojitve preko društva

Marsikdo se odloča, da bi posvojil žival preko našega društva, vendar ne ve, kako posvojitev poteka. Morda vas skrbi, da žival ne bo zdrava, da ne bo velikosti, kot je navedeno v objavah, marsikoga skrbi, da bomo ves čas živali preverjali itd… V tem članku bi razjasnili nekatere dileme, kar se posvojitev preko društev tiče, da bo lažje živalim, vam in nam.

Kot prvo, bi želeli poudariti, da je pomembno, da se za pridobitev novega člana strinja vsa družina. Živalca je skrb in zanjo je potrebno poskrbeti tudi, ko nas v življenju presenetijo negativni dogodki. Različne živali imajo različne potrebe in temeljito je potrebno pretehtati, katera žival je primerna za nas. Izpustimo samo želje…imeti žival pomeni mnogo več. Pomeni tudi finančno breme, saj smo v primeru bolezni živali dolžni zanjo poskrbeti kot je treba. Najmanj kar lahko za našega novega ljubljenčka storimo, je tudi to, da ga hranimo s kvalitetno hrano in s tem maksimalno zmanjšamo možnosti za pojav bolezni.

Odločitev je padla. Na internetu, na strani Društva za dobrobit živali AniMa smo videli npr. kužka, ki ga potencialno želimo sprejeti v naš dom. Kako naprej? Pomembno je, da vedno kontaktirate kontakt, naveden pod objavo. Veliko ljudi piše neposredno pod slike ali objavo, kar nam je vedno problem slediti, zato se marsikatera zadeva povsem nenamerno izgubi. Kontakt vam bo o željeni živali dal vse razpoložljive podatke. V kolikor vsi podatki niso na voljo, se odgovorna oseba o živali dodatno informira.

V kolikor se, glede na dobljene informacije, odločite kužku nuditi dom, sledi z naše strani predogled doma. Za nas je predogled doma ključnega pomena, saj nam ta daje »zeleno luč« za rezervacijo živali. Velja namreč, da dokler predogled doma ni opravljen, je žival na voljo. Zato se potrudimo, da predoglede domov opravimo v najhitrejšem možnem času. Kaj je predogled doma? Predogled doma daje nam nekakšno zagotovilo, da živali ne dajemo iz enih slabih razmer v druge in priložnost za vas, da se informirate o skrbi za žival in pridobite dodatne informacije, zato so vprašanja vedno dobrodošla in celo zaželjena.

Pogoji, pod katerimi od nas posvojite žival, so sledeči:
– Pes ne sme NIKOLI in pod nobenimi pogoji bit privezan na verigo
– Psov ne oddajamo v bokse
– Mačke oddajamo v notranje bivanje razen pod posebnimi pogoji za notranje-zunanje bivanje

So socialne, krdelne živali, ki jim je pomembno, da živijo s svojim človekom. Psi se torej oddajajo v stanovanja kot družinski člani, izjema so psi, ki v stanovanju ne želijo biti, za njih izrecno iščemo domove z ograjenim vrtom. Psom je potrebno dnevno nuditi sprehode, saj je to pomembno za njihov psihofizični razvoj in predvsem socializacijo.

– Sterilizacije in kastracije so obvezne za pse in mačke.

V kolikor gre za živalco, ki je že godna za sterilizacijo oz. kastracijo (psi- 5,5 meseca; mačke- nad 2 kg teže), običajno za to poskrbi društvo, v kolikor žival za sterilizacijo oz. kastracijo še nima pogojev, za to poskrbijo novi skrbniki in po dogovorjenem roku posega pošljejo kopijo veterinarskega potrdila o opravljenem posegu (več o pomenu s/k si lahko preberete v članku Pomen kastracij in sterilizacij).

– Psi in mačke morajo biti redno cepljene v skladu z veljavnim Zakonom o zaščiti živali.
– Potrebno je skrbeti za redno zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev in v primeru potrebe, živalim nuditi veterinarsko oskrbo
– Prepis psa v registru v roku 7 dni

V kolikor je predogled doma uspešen, torej se strinjate s pogoji posvojitve in jih tudi nameravate spoštovati, vam žival rezerviramo. Na tem mestu velja še omeniti, da v kolikor je za določeno žival več interesentov, se predogledi domov izvajajo po vrsti in ob prvem primernem domu se postopki novih ogledov ustavijo.

Na naših straneh boste opazili kar nekaj živali – predvsem psov, ki čakajo svojega človeka v Bosni, na Hrvaškem ali v Srbiji. Tudi oni so na voljo za posvojitev. Večina psov je umaknjenih s cest in so nastanjeni pri tam živečih prostovoljcih s katerimi sodelujemo. Oni poskrbijo za veterinarska dokazila in dokumente, da psi prispejo v Slovenijo zdravi in po predpisih. Psi iz tujine so cepljeni, čipirani in praviloma tudi sterilizirani oz. kastrirani. Postopek posvojitve se tu malo razlikuje, saj je treba predvidevat čas, ki ga morajo živali po cepljenjih preživeti v svojih matičnih državah, prav tako je potrebno organizirati prevoz.

Žival je na poti. Kaj pa zdaj?
Ob predaji živali podpišete Izjavo o prevzemu živali oz. o odgovornem skrbništvu živali. V roku 7 dni je po zakonu potrebno prepisati psa iz tujine v SLO register oz. narediti prepis na novega skrbnika. To se uredi pri veterinarju na podlagi izjave o prenosu lastništva, morebitnih certifikatov in dokazil o zdravstvenem stanju psa ter čipa matere za pse, skotene po 1.1. 2015, kar vam pridobi vaša kontaktna oseba.

Začne se prilagajanje psa na vaš življenjski ritem in vaše navade. Prosimo, da razumete, da je to živo bitje, ki ne razume spremembe okolja, dokler se ne prilagodi in da tako kot vi, tudi on potrebuje določen čas, da se navadi na vse novosti in dražljaje, ki so mu tuji in neznani. Tako večina psov brez težav ujame novi način življenja, drugi pa potrebujejo več časa. Po naših izkušnjah to ni pogojeno s starostjo, ampak predvsem z dosedanjimi izkušnjami. Lahko se pojavijo oblike nezaželjenega vedenja, kot je uničevanje stvari ali uriniranje. Pomembno je, da se v tem primeru pozanimate, kako postopati in psu pomagate na najlažji način prebroditi težavo. Torej je za vzgajanje in prilagajanje psa včasih potrebno imeti potrpljenje. Če mislite, da tega niste pripravljeni ali pa ne boste zmogli, je bolje, da niste skrbnik živali. Vračanje psa po nepremišljeni posvojitvi za nas pomeni ne samo strošek, ampak tudi veliko organizacijsko breme, saj ne razpolagamo s prostimi kapacitetami, živalim pa povzroča dodatni stres, s katerim se bo moral soočiti naslednji potencialni posvojitelj.

Stroški

Kot društvo se financiramo predvsem iz donacij, ki jih pri našem delu vedno primanjkuje. Zelo bomo veseli, če boste kot nov skrbnik živali poravnali stroške, ki nastanejo pri veterinarjih za vašega kužka ( morebitna cepljenja, če še niso opravljena, prav tako sterilizacijo in kastracijo, v kolikor to iz razumljivih razlogov prej nismo zmogli opraviti), stroške vpisa v CRP in izdaje novega potnega lista, če je potreben, pa krije novi skrbnik v vsakem primeru. Dobrodošel je, seveda, vsak prostovoljni prispevek, saj samo tako lahko mi pomagamo naprej.

Ohranjanje kontaktov

Žival, ki ste jo oz. jo boste posvojili, je nekdo rešil iz neugodnih razmer, zanjo skrbel in se nanjo tudi navezal. Tudi mi, ki posredujemo pri posvojitvah, smo na nek način z vašimi ljubljenčki povezani. Zaželjeni so skrbniki, ki nam kdaj pa kdaj sami od sebe pošljejo kakšno fotografijo svojega ljubljenčka, ki jo mi nato posredujemo ljudem, ki so tako kot vi, opazili živalco v stiski, in ji ponudili pomoč in s tem možnost, da najde ljubeč dom. Včasih pa pridemo živalco tudi obiskat in taki obiski ponavadi predstavljajo lepšo plat našega dela.