06 Sep 2018
september 6, 2018

SRAM TE BODI, LASTNIK MAČK!

0 Comment

SRAM TE BODI, LASTNIK MAČK!

Obupujem nad ljudmi. Vse kaže, da se nekaterih ne dotakne noben poziv društev za zaščito živali, upravnih enot in navsezadnje stroke; veterinarjev. Njihov odnos do mačk ostaja v kameni dobi!

V čem je težava?
Mačke zmotno veljajo za bitja, ki so se sposobna preživeti sama. Torej brez človeškega vmešavanja. To prepričanje pije vodo, če umestimo mačko v okolje:
– s konstantno klimo, da jih v zimskem času ne zebe,
z dovolj hrane v naravi skozi vse leto, kot so glodavci, ptiči, plazilci,
– brez zajedavcev, kot so klopi, bolhe, gliste,
– z dostopom do sveže in čiste vode,
– brez prenašalcev bolezni, kot so mačja kuga, steklina, prehlad,
– brez sovražnikov, kot so lisice, psi,
– brez parjenja dvakrat na leto, kar povzroča še dodatne težave in zviša potrebe po dobrinah iz okolja, saj mačke v povprečju skotijo od 4 do 5 mladičev v eni paritveni sezoni.

Če ste pozorno prebrali teh par navedb in se zamislili, ste vsaj tisti, ki se vam zdrava pamet še ni zaklenila zaradi gledanja tele-novel, resničnostnih šovov ali ugonabljanja v prepirih, kdo je pravi sovražnik države; domobranec ali partizan, prišli do sklepa, da tako okolje v Sloveniji NE OBSTAJA!
Zime so mrzle. Ko pade sneg, je za prostoživečo mačko praktično nemogoče najti hrano v naravi. Mačke se družabna bitja. V naravi se povežejo v trope, s tem pa si tudi med sabo prenašajo zajedavce in bolezni. Ne glede na to, kako visoko nekateri veleumi pozicionirajo mačke po iznajdljivosti, te še niso razvile sposobnosti, da si v trgovini kupijo sredstva za zatiranje zajedavcev in si jih mesečno aplicirajo na kožušček. Prav tako ob obolenju ne potrkajo na vrata najbližje veterine in si s kartico mačjega zdravstvenega zavarovanja plačajo zdravljenje in zdravila. Klic narave k parjenju je močnejši od vsega. Mačka se zvečer s potencialnim mačjim ljubimcem ne bo ulegla na toplo mesto z željo, da se z njim pogovori o tem, ali si sploh lahko privoščita dodatnih 5 mladičev, če še za prejšnje ni uspela priskrbeti dovolj hrane in jih je nekaj pomrlo, in kako bi bilo, če bi se nekaj let odpovedala parjenju, da vidita, kako bo z dobrinami v okolju in možnostjo, da mladiči preživijo. Prav tako se ne more sama odločiti, da bo skotila enega mladiča, ampak jo lahko mati narava radodarno obdari tudi z osmimi, kar pomeni dodaten pritisk na njene zmožnosti prehraniti celotno leglo.
Zato ne razumem lastnikov mačk, ki bi mačko sicer imeli, a vanjo ne bi investirali več kot stane najcenejša vreča s koruzo in pšenico polne mačje hrane v najbližji trgovini! Ki ne najdejo tistih 30 do 40 €, kolikor stane sterilizacija mačke, in raje dvakrat na leto bentijo s stavki: Pa spet se je zgonla, žvat frdamana! Težavo muck rešujejo bodisi z ignoranco, češ, saj bo že mati poskrbela zanje, s pobojem ali teženjem vsem daljnim in bližnjim sorodnikom ali sosedom, če bi kdo posvojil mladiča. Da o tem, da jim še na kraj pameti ne pade, da bi obolelo mačko odpeljali k veterinarju ali jo oskrbeli s sredstvi proti parazitom ali zajedavcem, sploh ne začnem. Po drugi strani pa jim ni žal denarja za terenca, parkiranega na dvorišču, cigarete, alkohol, najnovejši pametni telefon in ostale, NEČUTEČE dobrine. In ko takemu „lastniku“ poočitaš njegov živali nevreden odnos, ti zabrusi, da mačke že ne bo steriliziral, saj bi jo s tem pohabil in jo oropal čudovitega mačjega življenja, kar celo sovpada s trendi po rojevanju in prepovedi splava nekaterih, ki so tudi čisto mimo času in razvoju človeške družbe.
Da skrajšam, SRAM VAS BODI! Vsi, ki ne skrbite za svoje živali, bi morali plačati posebno kazen, ki bi vas prisilila v skrbnejši odnos do živali. Žal vesti nimate, kajti drugače si ne znam tolmačiti svete ignorance in preprostih izgovorov, ki jih navajate, ko ste postavljeni pred dejstva, da ste slab mačji lastnik in da vaša mačka ne živi čudovitega mačjega življenja, ampak trpi!

Vir:
Hov-Hov.si
Mojca S.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja