Iniciativa za odpravo lova že od leta 2001 dokumentira žrtve lova zaradi nesreč pri lovu in kaznivih dejanj z lovskim orožjem v Nemčiji. Leta 2016 je bilo najmanj 14 mrtvih zaradi lovcev in lovskega orožja. To je manj kot v preteklih letih: leta 2015 je bilo najmanj 23 mrtvih, 2014 je bilo 25 mrtvih in leta 2013 najmanj 40 mrtvih.

Če beremo osmrtnice, ki so dokumentirane na internetni strani www.abschaffung-der-jagd.de, nam takoj pade v oči, da gre manj za klasične lovske nesreče (»Lovec je zamenjal lovca za divjega prašiča«), vendar gre predvsem za oborožena dejanja v medsebojnih odnosih (»Lovec ustrelil svojo ženo!, »Lovec ustrelil svojo življenjsko sopotnico in sebe«, »Ustreljena bivša žena lovca«, »Lovec ustrelil tekmeca in sebe«, »Oborožen spor v lovski družini«).

Pri nesrečah pri lovu in kaznivih dejanjih z lovskim orožjem brez smrtnega izida poleg klasičnih nesreč pri lovu (»Lovec ustrelil lovca pri lovu na lisice«, »Lovec se je ustrelil v nogo«).
Srhljivo narašča število poročil o ogrožanju neudeleženih. Poročila kot »Streli na sprehajališču«, »Oboroženi lovec v kopališču«, »Deček se je ujel v past za lisice«, »Lovec je ustrelil soseda« močno odmevajo v medijih.

Ravno pri lovih v času žetve (večje število lovcev obkoli polje, da med žetvijo strelja na bežeče živali) ter pri pogonu in pri gonu je vedno več avtomobilskih nesreč zaradi živali, ki bežijo pred lovci. Razen tega pogosto prihaja do nevarnih zadetkov v hiše in avtomobile: »Avtomobil zadet z izstrelki pri pogonu«, »Pogon – voznica smrtno nevarno poškodovana«, »Krogla je zadela delavnico«, »Lov na divje prašiča – streli na terasi«, »Lov na divje prašiče: strel zadel v hišo«.

Letno je na kmetijskih zadrugah v Nemčiji čez 800 lovskih nesreč. Smrtne drame v medsebojnih odnosih, povzročene z lovskim orožjem (Lovec ustrelil ženo ali soseda), ne štejejo kot lovske nesreče, temveč kot kaznivo dejanje.

Tudi v Sloveniji statistik o mrtvih in poškodovanih pri lovu ali z lovskim orožjem ne vodijo niti lovska združenja, niti državne oblasti, niti državni statistični uradi. Lovci merijo le število ubitih živali, ne pa človeških žrtev njihovega krvavega hobija.

Fotografija je simbolična – vir splet

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja