18 Jan 2016
januar 18, 2016

Ukrepi za preprečevanje pasjih borb

0 Comment

Kako opaziti znake pasjih borb in kaj lahko storite?

Kako opaziti znake pasjih borb in kaj lahko storite?

Čeprav je primer Michaela Vicka postavil nacionalni fokus na mučenja in zlorabe v primeru pasjih borb, so bile pasje borbe dolgo časa uspešna podzemna dejavnost po vsej državi, tako na podeželju kot v mestu. Prizadevanja, ki jih imamo, so postavila te kriminalce na prežo, vendar še vedno obstaja nekaj načinov, kako lahko pomagate tudi vi.

Kaj lahko storite?

 1. Razširite besedo o nagradi, če je ta razpisana, obesite pakate, delite brošure in letake, širite besedo z nalepkami. Posterje si lahko tudi naložite na računalnik in jih natisnete.
 2. Pomagajte najti pasjeborce. Prosite lokalni radio, da predvaja objavo, ki naproša vse, ki vedno karkoli o pasjih borbah, da to sporočijo na pristojne institucije.
 3. Pomagate lahko s pripravo lastne kampanije, ki bo zbirala denar ali prostovoljce, ki bodo pomagali širiti besedo o potrebnem boju. Zbiranje denarja je tudi odličen način, da v to vključite svoje otroke, ki lahko prispevajo svoj trud v obliki prodaje slaščic ipd.
 4. Imate prijatelje, ki imajo svoje podjetje ali nudijo svoje usluge? Prosite jih, če bi donirali nekaj o svojih zaslužkov orgnizacijam, ki se borijo proti pasjim borbam.
 5. Izobražujte množice (ali vsaj svoje prijatelje). Slike lahko povedo več kot tisoč besed; najboljši način, da se začne ukrepati proti stanju je, da ljudje sami vidijo kakšne posledice ima lahko določeno dejanje.

  Kako opaziti znake pasjih borb in kaj lahko storite?

  Kako opaziti znake pasjih borb in kaj lahko storite?

 6. Bi radi naredili še več? Organizirajte javen dogodek, ki bo promoviral boj proti pasjih borbam, ki je odličen način, da se oblikuje lokalna koalicija.
 7. Če živite v državi, kjer so zakoni proti pasjim borbam slabi, pišite lokalnim in državnim oblastem in pritiskajte na spremembo zakonodaje. Kjerkoli živite, aktivirajte lokalne in državne predstavnike, da bi skupaj lahko podprli uzakonitev zakonov proti pasjim bojem.
 8. Naučite se več o določenih organizacijah, ki delujejo tudi na svetovnem nivoju, npr. Anti-dog Fighting Campaign in se povežite z njimi ali z organizacijami, ki delujejo pod njihovim okriljem.
 9. Prebirajte najnovejše novice o prizadevanju za boj proti živalski krutosti.
 10. Če imate možnost, donirajte za živali, ki potrebujejo pomoč. Denar ni edina oblika pomoči. Donirate lahko tudi igrače, hrano, opremo za živali. Pa tudi prevoz donacij do prostovoljcev. Načinov na katere lahko pomagate je nešteto.
 11. Napišite pismo urednikom revij in časopisov ter jih prosite za dodatno osveščanje o krutosti in nevarnosti pasjih borb.
 12. Izkoristite prijatejstva na vodilnih položajih, npr. v občini, in jih opozorite na problem pasjih borb. Razdelite plakate tudi med policijo in varnostnike ter med delavce v zavetiščih in jih opozorite, da poročajo o vseh opaženih znakih, ki bi lahko kazali na vpetenost v pasje borbe.
 13. Vpeljava tečaja za policiste na temo živalskih borb in mučenja živali, s strokovnjaki, ki jih bodo razložili znake morebitnih pasjih borb in kako se proti njim boriti. Ko se bodo organi pregona odločili, da bodo to početje preganjali, se bo tudi beseda, da področje ni več varno za takšne prestopnike, hitro razvedela.
 14. Širite besedo, slike in videe proti takšnim oblikam mučenja tudi na svojih socialnih omrežjih, ki lahko dosežejo velike količine ljudi.
 15. Če sumite, da se v vaši bližini odvijajo pasje borbe ali druge oblike mučenja živali na to takoj opozorite svoje lokalne oblasti ali društva, ki se borijo proti mučenju in jih vprašajte za nasvet in pomoč.

Kako prepoznati znake pasjih borb v vaši skupnosti

  • Prekomerno število psov pasme pit bull in podobno, nastanjene na eni lokaciji. Še posebno več psov, ki so priklenjeni in se že na daleč zdijo nesocializirani.
  • Psi, ki imajo po svojem telesu rane, predvsem po glavi, prednjih nogah in mehkih področjih (zadnji del in stegna).
Oprema za treniranje borbenih psov

Oprema za treniranje borbenih psov

  • Oprema za treniranje borbenih psov kot so tekaške proge, ki krepijo pasjo vzdržljivost, palice, ki omogočajo, da ločijo pse, kateri nočejo spistiti svoje čeljusti, gume ali vzmeti, ki visijo iz dreves, sumljivi ljudje, ki se zbirajo na takšnih lokacijah ob nenavadnih urah.
  • Močne verige, včasih s ključavnicami. V urbanih predelih so psi po navadi nastanjeni v kleteh ali kako drugače skriti. Če ima dom več pit bullov, ki kažejo znake zanemarjanja, poškodb, podhranjenosti in če niso socializirani, je zelo vjretno, da so uporabljeni za pasje borbe.
  • Prestrašeni psi, še posebej če na njih najdemo rane, vbode, zatečene glave in odgrižena ušesa, so znak uporabe le-teh v pasjih borbah. Če opazite psa, ki ustreza zgornjim lastnostim, pokličite lokalne oblasti ali živalsko službo.
Borbeni ring

Borbeni ring

 • Borbeni ring (pit) z znaki praskanja, ki so običajno zgrajeni iz lesa in merijo od 2m2 do 6m2 z višino ograje do enega metra. Pogosto so še vedno vidni madeži krvi. Poleg lesa so lahko izdelani tudi iz žičnatih ograj. V vsakem nasprotnem vogalu so lahko vidne tudi diagonalne črte, ki jih psa ne smeta prestopiti dokler jima ni tako naročeno.
 • Vitamini, droge in drugi veterinarski pripomočki, so bili, kljub temu, da so lahko uporabljeni tudi legalno, bili do sedaj pogosto najdeni tudi v povezavi s pasjimi borbami. Nekaj pogostih je dexamethazone (steroid), amoxicillin in ampicillin (antibiotik), Canine Red Dog (nadomestek železa) in Winstrol-V (steroid).
 • Kadi za umivanje, saj so psi pred vsakim bojem umiti pod nadzorstvom, z namenom, da bi odstranili vse mogoče strupe in škodljive substance, ki bi lahko bile dane na pasji kožuh z namenom, da bi ohromili nasprotnika.
 • Jenny mill

  Jenny mill

 • Jenny mill je naprava, ki je uporabljena, da v psu vzbudi občutek lova na plen in ga hkrati tudi fizično pripravlja na boj. Pes namreč lovi manjši vabo, kot je zajec ali mačka, ki je privezana ali dana v kletko, ne daleč stran od glave psa.
 • Publikacije. Vsi pasjeborci imajo pregled na tem kateri psi zmagujejo in kakšne so njihove povezave. Tako vodijo bazo podatkov o njihovih prednikih za generacije nazaj, spremljanje krvnih linij je za njih zelo pomembno. Nekaj takšnih je Sporting Dog Journal, Scratch Back, International Dog Journal, Certified Contender Report.

Vir: http://www.humanesociety.org/issues/dogfighting/tips/dogfighting_action.html in Ustavimo pasje borbe – Zavod Pit

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja