Živali se najbolj bojijo človeka, so pokazali preizkusi, ki so jih znanstveniki izvedli z jazbeci v gozdovih Združenega kraljestva. To sploh ni presenetljivo, če upoštevamo, da ljudje ubijajo živali s 14-krat večjo hitrostjo kot drugi plenilci, piše v poročilu na Sciencemag.( https://science.sciencemag.org)

Da bi ocenili stopnjo strahu, ki ga živali čutijo do ljudi, je zahodna univerza iz Ontarija v Kanadi izvedla preskuse v gozdu Wytham Woods v Veliki Britaniji.
Gozdovi so dom številnim jazbecem, ki živijo v skupnih jamah, imenovanih brlogi. Jazbeci so srednje velike mesojede živali, katerih vnos mesa predstavlja 50-70% njihove prehrane.
Čeprav v Združenem kraljestvu ni dovoljeno loviti jazbecev, kmetje javno priznavajo, da redno pobijajo jazbece. Ocenjeno je, da vsako leto zaradi športa lovci ubijejo vsaj 10.000 jazbecev.
Ljudje na leto pobijejo 4,3-krat več srednje velikih zveri kot nečloveški plenilci. Poleg človeka predstavlja pes največjo grožnjo jazbecem. Pred stotimi leti so bile tudi večji zveri, kot so volkovi in medvedi.

ČESA SE JAZBECI NAJBOLJ BOJIJO?

Da bi ugotovili, zaradi česar so živali najbolj prestrašene, so raziskovalci najprej postavili kamere z detektorjem gibanja, pozneje pa predvajali različne vzorce zvočnih posnetkov – medvedov, volkov, psov, ovac in ljudi. Preučevali so vedenje jazbecev, ko so se podajali iz svojih brlogov v iskanju hrane.
Ugotovljeno je bilo, da če jazbec sliši zvok medvedov in psov upočasni iskanje hrane. Vendar pa so jazbeci kljub zvokom medveda ali psa sčasoma prišli ven iz brloga- tudi ko so se živalski zvoki še vedno predvajali.

S predvajanjem človeškega zvoka pa so bili rezultati bistveno drugačni. Nekateri jazbeci sploh niso zapustili svojih brlogov. Tisti, ki so se na koncu le odpravili iz brloga, so čakali 189% – 228% dlje kot jazbeci, ki so slišali zvoke medvedov ali psov. Več kot polovica jazbecev je čakala v svojem brlogu, vse dokler človeški zvoki niso popolnoma potihnili.
KAKŠEN VPLIV BO IMEL STRAH ŽIVALI PRED ČLOVEKOM?

Strah živali pred človekom negativno vpliva na delovanje ekosistemskih procesov. Predvsem se pojavlja zaskrbljenost, da bi živali, ki se bojijo ljudi, lahko spremenile svoje prehranjevalne navade. Večje mesojede živali pomagajo ohranjati zdrav ekosistem, tako da preprečujejo manjšim bitjem, da bi izropale vrste, ki so nižje v prehranjevalni verigi, kar bi lahko vodilo k izumrtju rastlin, žuželk in živali.

Živali dobro vedo, da človek s puško prinaša samo bolečino in smrt.

Vir:
Anthony McLennan / Truth Theory: TESTS SUGGEST THAT ANIMALS ARE MORE SCARED OF HUMANS THAN OF BEARS, WOLVES, DOGS, 31.12.2020

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja