V ponedeljek, 24.7.2023, ob 12.00 smo društva v javnem interesu predala Ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skoraj 24.600 podpisov nasprotnikov izlova nutrij iz Ljubljanskega barja. S tem želimo dokazati da pomemben del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih »rešitev« za probleme sobivanja človeka z drugimi živimi bitji v Sloveniji.

Od 19.5.2023 je namreč potekala peticija Proti poboju nutrij na Ljubljanskem barju, ki jo je podpisalo skoraj 24.600 državljanov. Na podlagi tega zahtevamo, da MKGP ponovno preuči problematiko ter ustrezno spremeni svoje dosedanje sklepe oziroma odločitve.

Biotehniška fakulteta je leta 2019 v študiji o nutrijah na Barju ugotovila, da so bili poskusi iztrebljanje nutrij v tujini večinoma neuspešni, finančni stroški pa kljub temu pogosto zelo veliki.

Zavzemamo se za konstruktiven dialog med vsemi prizadetimi in za dolgoročne, nenasilne ukrepe za sobivanje ljudi z vrsto nutrija. Predlagamo, da MKGP takoj razglasi moratorij na izlov nutrij in prevzame pobudo za čimprejšnjo vzpostavitev tega dialoga v obliki delovne skupine. Ta skupina naj v najkrajšem času opravi analizo stanja na podlagi objektivnih informacij ter brez političnih pritiskov oblikuje realistične in naravi ter ljudem prijazne rešitve.

Izlov nutrij ni rešitev, saj predstavlja sam po sebi problem, kajti utrjuje prepričanje, da človek lahko z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave.

MKGP in MNVP predlagamo tudi, da se aktivno zavzameta za reševanje in blažitev posledic podnebnih sprememb z ukrepi revitalizacije rečnih habitatov, kot so odstranjevanje zastarelih ovir z naših rek, s sprostitvijo rek, pogozdovanjem in onemogočanjem človeških dejavnosti na rečnih bregovih in poplavnih ravnicah.

Podpisniki:
Pobudnica peticije Blanka Stibilj
WWF Adria
Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski
Društvo za dobrobit živali AniMa
Mednarodni okoljski Center Alpe Adria Green
Za živali, društvo za uveljavitev njihovih pravic
Društvo za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila
Zavod Pit
Drustvo za pomoč živalim RubayaL
Društvo Animal Angels
Društvo za pomoč živalim WET NOSES
Društvo za zaščito živali Arja
Društvo za zaščito konj
Obalno društvo proti mučenju živali
Društvo za osvoboditev živali
Zavod Muri
Društvo za zaščito živali Maribor
DPMŽ Trbovlje
DZZŽ Trebnje
Zavod Mačja hiša
DPMŽ Celje
Društvo Srce za bulle
Društvo za zaščito živali Kranj
Društvo za zaščito živali Postojna
Društvo Grajske Tačke
Društvo Angelske šapice
Društvo za zaščito živali Kočevje

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja