24 Jan 2020
januar 24, 2020

Španska pokrajina v januarju

0 Comment

Zavržene in brezdome pse običajno povezujemo z deželami Balkanskega polotoka, a žal psi enako usodo doživljajo tudi drugje.

Iberski polotok, še posebej Španija, ima tradicijo lova s psi iz skupine hrtov, in sicer s španskimi galgi.

Galguerosi, lovci imajo v lasti več deset galgov, ki jih držijo v bednih razmerah, zaprte, podhranjene.
Enako z galgi ravnajo tisti, ki jih uporabljajo za hitrostna tekmovanja psov na podeželju. Večina psov ni ne registriranih, ne čipiranih.
Prekomerno jih razmnožujejo, trpinčijo in s psi ravnajo kot s potrošnim materialom.

Konec januarja, ko se konča sezona lova, postanejo galgi lastnikom odveč, množično jih pobijajo na grozovite načine, kot je obešanje na drevesa, ali pa jih odženejo.
Vsako leto je v Španiji odvečnih okoli 50.000 galgov. Tamkajšnja društva za živali jim poskušajo pomagati, a rešijo le majhen del teh brutalno izkoriščanih psov. Tako opisujejo trenutno špansko podeželje:

Povzeto po objavi Protectora y Santuario Scooby

“Španija, januar 2020

Španski galgi, zavrženi in prepuščeni sami sebi, postanejo del pokrajine v nekaterih predelih Španije, še posebej ob začetku leta.

Srce parajoče je gledati, kako tavajo po poljih, cestah in naseljih v iskanju koščka hrane za potešitev lakote in zavetja pred ostrim zimskim mrazom. Zelo mučno in frustrirajoče je videti številne galge povožene na cesti ali umirajoče v obcestnih jarkih.

Mi, zavetišča in društva za pomoč živalim, nismo rešitev za končno ureditev problema, pred katerim si številni zatiskajo oči. Ne moremo spremeniti zakonodaje, lahko le poskušamo rešiti čim večje število galgov in jim ponuditi varno nastanitev, hrano in veterinarsko pomoč ter iskati za njih posvojitelje in domove, kjer bodo končno ljubljeni, nekaj kar niso nikoli občutili, a si zaslužijo.

Mi nismo rešitev, saj bo naslednje leto enako; ob koncu lovske sezone bodo galgi znova zapuščeni in ponovno bodo postali del španske pokrajine.”

Link na originalni post:

Španska pokrajina v januarju

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja