11.4. je svetovni dan hišnih živali (World Pet Day). Slovenija je po uradnih ocenah »pasja dežela«: po številu psov sodimo v evropski vrh, psa naj bi imelo vsako tretje gospodinjstvo. Niti približnih ocen ni, koliko je v Sloveniji mačk, a zelo verjetno imamo Slovenci več hišnih ljubljencev kot otrok.

Vsako leto je pri nas zavrženih okrog 8.000 hišnih živali. Društva za dobrobit živali in zavetišča se trudimo kolikor mogoče poskrbeti zanje. Vse pogosteje tudi ob pogledu na razmere, v katerih živijo hišne živali, zgroženi ostajamo brez besed. Res živimo v »zeleni« Sloveniji, ki je del »civilizirane« Evrope?

… Dve leti star pasji mešanček, privezan na 1,5 metra verige, enkrat na teden dobi svežo vodo in ostanke človekove hrane, nikoli na sprehodu, nikoli v stiku z drugimi psi in ljudmi, čuva vikend svojemu lastniku, brez ustreznega zavetja.

… Mešanec v tako majhnem pesjaku, da dobesedno hodi po stenah, nima kje spati razen v lastnih iztrebkih, človeka vidi enkrat na dan, ko mu vržejo krompirjeve olupke.

… Kratkodlaki pasji starček na verigi, komaj se premika od bolečin, leži na betonu, v vseh vremenskih razmerah, brez veterinarske oskrbe.

… Samojed v pesjaku, dovolj velikem za jazbečarja, požrt od bolh, za vodo odvisen od dobre volje redkih mimoidočih, zmeraj sam.

… Mačke, prepuščene same sebi, sestradane, pohabljene, povožene, nenehno breje, mačji mladiči v kartonastih škatlah in plastičnih vrečkah, odvrženi za ograje, na ceste, v potoke.

… Avstralske papige Rosele v okrogli, premajhni kletki, brez ustrezne prehrane in gibanja, sredi zime na mrazu.

Društvo za dobrobit živali AniMa zato ob Svetovnem dnevu hišnih živali pišemo odprto pismo Ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenke in Slovence pa, ki v večini lepo skrbite za svoje hišne ljubljence, danes pozivamo, da jim namenite na današnji svetovni dan hišnih živali še posebno pozornost. Kdor razmišlja o posvojitvi živali, naj obišče zavetišče in osreči zapuščeno pasjo ali mačjo dušo v svesti odgovorne skrbi za novega člana družine, kajti, kot je zapisal francoski filozof Anatole France, »dokler človek ne vzljubi živali, del njegove biti ostaja neprebujen«. Če nimate pogojev za odgovorno skrbništvo živali, donirajte dobrodošlo pomoč društvom in zavetiščem v obliki denarja, hrane ali prostovoljnega dela. Ozrite se po sosedovih živalih in razmerah, v katerih bivajo, ne glejte več stran ob očitnem zanemarjanju in zlorabi. Bodimo vsi pomalem inšpektorji, kajti živali se ne morejo zavzeti zase, le mi se lahko zanje!

PISMO MINISTRICI:

“Spoštovana gospa ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec,

8.4.2019 smo vam Društvo za dobrobit živali AniMa predali skoraj 12.000 podpisov peticije za prepoved pasjih verig, ki smo jih med prebivalci Slovenije zbrali v pičlih dveh mesecih. Da ne ostane le pri lepih besedah in mrtvih črkah na papirju, vam danes, na svetovni dan hišnih živali (World Pet Day), pišemo javno pismo. Hišne živali so poleg psov in mačk tudi ptice, mali glodavci, terarijske, akvarijske in sploh vse živali, ki naj bi sobivale z nami za družbo, varstvo ali pomoč človeku. 11.4. se skrbniki živali po vsem svetu tako še posebej veselimo sreče, da imamo hišne ljubljence, in se spomnimo nesreče zapuščenih živali, ki so pristale v zavetiščih.
Vsako leto je pri nas zavrženih okrog 8.000 hišnih živali. Društva za dobrobit živali in zavetišča se trudimo z neumornim prostovoljnim delom zoperstavljati temu plazu. Vsakodnevno prestrezamo in začasno poskrbimo za zapuščence ter iščemo nove stalne domove zanje. Obenem smo zasuti s prijavami zanemarjanja in trpinčenja psov in mačk.

Spoštovana gospa ministrica, ko v skrajnih primerih kršitev Zakona o zaščiti živali kličemo na pomoč pristojne inšpekcije in policijo, nemalokrat naletimo na nerazumevanje ali smo celo priča dopuščanju nespoštovanja že tako zastarele in nepustrezne zakonodaje, pač v imenu »dejstva«, da so živali samo stvari in lastnina. Ker smo Slovenci sicer tako prizadevni v zgledovanju po ravnanju »Evrope«, vas pozivamo, da tudi na področju zaščite živali sledimo npr. Franciji, in uzakonimo, da so živali čuteča bitja, s katerimi si delimo Zemljo. S takšno temeljno spremembo odnosa naše družbe do živali bodo nadaljnji zakonski koraki lažji.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano po vašem zagotovilu že pripravlja nujno potrebno novelo Zakona o zaščiti živali, ki bo med drugim celovito naslovila perečo problematiko hišnih živali. Kajti, kot ste sami ugotovili, pasje verige so le eden od vrhov ledene gore: posodobiti je treba uzakonjene bivalne pogoje živali, urediti učinkovitejši inšpekcijski nadzor, pristojnosti društev in financiranje zavetišč, uskladiti področje poskusov na živalih z zakonodajo EU itd.

Zadnja novela Zakona o zaščiti živali je bila sprejeta leta 2013, lanski vladni predlog ni doživel obravnave zaradi menjave vlade. Napovedujete tudi kampanjo ozaveščanja o odgovornem lastništvu živali, ki po naših izkušnjah iz prakse ne bo prinesla učinka, če ne bo sistematično zajela vrtcev in šol v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje in če bo služila le kot izgovor za odlaganje zakonodajnih sprememb.

Živali ne smejo v nedogled čakati na boljše čase kot zmeraj zadnja tema na seznamu zakonskih predlogov. Zato vam, gospa ministrica, pri zakonodajnem usmerjanju naše družbe v večjo človečnost ponujamo našo pomoč in sodelovanje. Tudi poslancem smo na razpolago za potrebne informacije, da bodo o noveli zakona odločali obveščeno, odgovorno in po vesti.

Češki pisatelj Milan Kundera je zapisal, da je »resnični moralni preizkus človeštva v njegovem odnosu do tistih, ki so, nemočni, odvisni od njega: do živali«, Bernard Shaw pa, da je »človekov najhujši greh do drugih živih bitij ne sovražnost, ampak ravnodušnost – to je bistvo nehumanosti.« Upamo, da boste prav vi prosvetljena ministrica, ki bo znova napotila Slovenijo v smer bolj humane družbe. Pri tem nam zgleda niti ni treba iskati pri drugih; spomnimo se odnosa, ki so ga naši kmečki predniki imeli do domačih živali, ko so bili še odvisni od njih in je bilo spoštovanje drugih živih bitij samoumeven del naše miselnosti.

Miklavž na Dravskem polju, 11.4.2019

Društvo za dobrobit živali AniMa”

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja